Guardian SunGuard was the glass of choice for three projects that are setting the standard in design and sustainability, according to the American Institute of Architects and the Committee on the Environment (COTE).

The projects, which earned top-ten status in the COTE’s annual awards, include the Bristol Community College John J. Sbrega Health and Science Building in Fall River, Mass., the Brock Environmental Center in Virginia Beach, Va., and the Discovery Elementary School in Arlington, Va.

“These COTE winners are a real testament to the science of glass and its ability to help projects achieve incredible efficiency and aesthetics,” says Brian Schulz, product manager at Guardian Glass North America. “… Three very different projects using three very different, high performance SunGuard glass products that allow abundant daylight while managing solar heat gain.”

The John J. Sbrega Health and Science Building at Bristol Community College is the first zero net energy academic science building in the Northeast. It boasts operational savings of $103,000 per year.

Designed by Sasaki Associates, the building was carefully oriented and windows located so daylight enters where needed, including the south and north ends of the building through a two-story tall curtainwall and on the east side through a clerestory.

The Brock Environmental Center is a hub for the Chesapeake Bay Foundation. SmithGroupJJR designed the center to surpass LEED Platinum requirements, achieving zero-net-CO₂ emissions, zero waste, and Living Building Challenge certification from the International Living Future Institute.

The center’s form and orientation maximize opportunities for daylighting. Carefully placed windows provide optimal daylight, views, and ventilation, without excessive heat gain.

Discovery Elementary School is the first net-zero energy school in the Mid-Atlantic, the largest in the U.S., and the second-largest fully conditioned zero energy building of any type in North America.

VMDO Architects designed the school with 38 percent glazing to allow for abundant natural light and views deep into the building.